Overslaan naar inhoud

ONZE HISTORIE

Van generatie

op generatie ​


De kleurrijke geschiedenis van Thiessen is sterk verbonden met die van de stad. Het indrukwekkende pand met 1200 m² authentieke wijnkelders is één van Maastrichts cultuurhistorische schatten. Al meer dan 300 jaar ademt het monumentale pand de sfeer van wijn, vakmanschap en gastvrijheid.  

1717: de start van een bijzonder verhaal


In 1717 begon koopman Guillaume Thyssen zijn wijnhandel vanuit een statig pand in Maastricht. Hij importeerde wijnen uit Bordeaux en Bourgogne, toen al geliefde wijnstreken. 


Op het oude briefpapier prijkt dan ook trots: "voormalig Bordeaux en Bourgogne handelshuis". Met de invoering van het persoonsregister door Napoleon, veranderde de oorspronkelijke naam Thijssen in Thiessen. Dit kwam vermoedelijk doordat Thiessen in het Frans makkelijker is uit te spreken. 

 ​

18e eeuw: snelle groei  


Uit accijnsaangiftes blijkt dat Thiessen in deze periode flink groeide. In die tijd was water vaak onveilig om te drinken, wat ziekte of zelfs de dood veroorzaakte. Wijn en bier vormden daarom een veilig alternatief. Dankzij nieuwe opslagmethodes, zoals het bottelen in geblazen flessen, steeg de kwaliteit van de wijn enorm.  

1894: van stadsmuur tot wijnkelder  ​


Het achterhuis werd aangekocht en de kelderruimte werd vijf keer zo groot. Het oudste kelderdeel, uit de 14e eeuw, was ooit onderdeel van de stadsmuur. De grootste uitbreiding van de kelder volgde in 1894, ter ere van de 80ste verjaardag van grootmoeder Thiessen. Zij schonk deze nieuwe kelder aan haar zoon Jos Thiessen. De ruimte, gebouwd van mergel en baksteen, werd speciaal ontworpen voor wijnopslag. De kelder heeft een natuurlijk en constant klimaat dat ideaal is voor een wijnkelder.

1909: nieuwe eigenaar in turbulente tijden  


Tot 1909 bleef het wijnhuis in handen van de familie Thiessen. Daarna nam Henry van Oppen het over, de zoon van de toenmalige burgemeester van Maastricht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog boden de kelders onderdak aan Britse en Amerikaanse parachutisten, die zich verstopten in grote houten vaten. Tegelijkertijd werd er wijn gebotteld voor Duitse officieren. Deze wijn werd verdund met water, zodat men zelf kleine hoeveelheden goede wijn kon achterhouden voor de verkoop en eigen gebruik. De familie van Oppen bleef eigenaar tot kort na de oorlog.

1947: continuïteit en vernieuwing


In 1947 werd de wijnhandel overgenomen door de familie Neuman. In 1978 nam Theo Penris, voormalig boekhouder, het stokje over. Hij leidde Thiessen met liefde en vakmanschap tot 2003, waarna de familie Mourmans (oud-eigenaar van Mora snacks) het pand en bedrijf overnam. Zij restaureerden het volledig en waarborgen zo een uniek stuk Maastrichts erfgoed. 


Vroeger bottelde iedere wijnimporteur zijn eigen wijn. In Maastricht waren er ooit 35 van zulke huizen. Thiessen was de laatst overgebleven wijnhandel die bleef bottelen tot en met 2012.

2015: wijnwinkel van het jaar 


Een kroon op het werk: Thiessen werd verkozen tot Wijnwinkel van het Jaar 2015. De jury was unaniem: "Hier koop je niet alleen wijn, je beleeft het." Thiessen ontving een trofee, een reportage in Perswijn en een exclusieve wijnreis naar Zuid-Afrika.

Anno nu: waar historie en beleving samenkomen


Vandaag de dag, meer dan driehonderd jaar later, is Thiessen zoveel meer dan een wijnhandel. Het is een plek waar we elke dag het Bourgondische leven vieren.


De kelders zijn grondig gerestaureerd en voorzien van moderne afdichtingen en draagconstructies. Hier bevindt zich ook de vinotheek met unieke flessen, waaronder een Château Pétrus uit 1953 en een nog drinkbare sherry uit 1810. Op de binnenplaats is een ommuurde stadswijngaard aangeplant met Pinot Noir, Gamay en Regent.


Thiessen is uitgegroeid tot één van de meest karaktervolle én veelzijdige evenementenlocaties van Maastricht. In ons monumentale pand in het hart van de stad, combineren we historische charme met moderne faciliteiten.


Met ruimte voor zowel kleine gezelschappen als grotere groepen tot circa 150 personen, zorgen we ervoor dat ieder evenement een onvergetelijke ervaring wordt. Of het nu gaat om een sfeervol diner in onze authentieke wijnkelders, een grootschalig feest of een inspirerende vergadering, alles is mogelijk en wordt volledig afgestemd op uw wensen.


U bent van harte welkom!